5x hoe word je productiever (en houd je daarbij tijd voor jezelf over).

Een productieve dag, hoe dan?

Heb jij soms ook van die dagen dat je eigenlijk heel veel had willen doen, maar dat je aan het einde van de dag nog geen steek verder bent gekomen? Ik heb het niet over de heerlijke luie dagen waarin het de bedoeling was om lekker niets te doen. Nee, deze blog gaat over hoe je die dagen dat je van alles wil gaan doen, zo productief mogelijk kunt maken én hoe je daarbij tijd overhoud om ook nog even lekker achterover te leunen. Lees mijn tips welke je zowel thuis als op je werk kunt gebruiken!

koffie krant lezen

Lekker lezen bij de koffie. In deze blog geef ik je nuttige tips om productief te kunnen werken!

Hier komen de vragen: ben je gebaat bij…

1. …orde of chaos?

Er bestaan mensen die het meest optimaal werken in een opgeruimde omgeving. Dan komt er veel uit hun handen en hebben ze na een dag veel resultaat geboekt. Er bestaat echter ook een andere groep mensen: zij hebben een beetje of zelfs heel veel chaos om zich heen nodig om productief te kunnen zijn. Zij staren voor zich uit in een te opgeruimd huis of kantoor, maar maken van alles zodra ze te midden van stapels papieren, plantjes, foto’s, souvenirs en andere spulletjes kunnen werken. De omgeving waarin je werkt is heel belangrijk. Zorg ervoor dat deze op jou is afgestemd en je zult zien dat je veel productiever wordt.

orde chaos productief werken

Heb jij het liefst allemaal spulletjes om je heen, of werk je het beste aan het een leeg bureau

2. …stilte of geluid?

Wat betreft tip 1 ben ikzelf iemand die orde nodig heeft. Mijn bureau is meestal leeg. Zelfs thuis ruim ik mijn laptop op in een kast en houd ik niet van rondslingerende dingen. Maar toch: jaren geleden zat ik in de universiteitsbibliotheek aan een leeg bureau voor me uit te staren en kwam er geen letter op papier van de samenvatting die ik die middag wilde maken. Het was er te stil, maar thuis kon ik mij ook slecht concentreren, want daar was weer teveel afleiding. Mijn tweede tip is: heb je behoefte aan geluid, of aan stilte om je heen? Zet de radio aan als je prettig werkt met geluid om je heen, of zoek een plek op waar andere mensen werken. Heb je juist stilte nodig om veel te kunnen doen? Zoek dan deze op en sluit je af. Ik was in mijn studententijd sindsdien vaak te vinden in het restaurant van de universiteit. In de middag was het daar net rustig genoeg om te studeren en vond ik makkelijk een lege tafel voor mijzelf. Tegelijkertijd waren er genoeg achtergrondgeluiden waardoor ik het beste kon werken.

stilte geluid productief lifestyle

Zoek je de stilte op, of heb je juist geluid om je heen nodig?

3. …plannen of afwachten?

Alleen al voor al die leuke weekplanners zou ik een planning maken. Het kan echter ook zijn dat dit je alleen maar tegenwerkt. Op een dag dat je veel wilt doen, zijn er ook vaak duizend dingen om te doen. Je was van plan je kledingkast nu echt eens goed uit te ruimen, er is altijd wel iets schoon te maken, je moet nog iets uitzoeken van een verzekering, er is een telefoontje wat je toch echt moet plegen. Op je werk kan je net zo goed overspoeld worden door e-mails en kunnen er uit diverse hoeken en gaten verzoeken op je afkomen.

notitieboekje HEMA

Ik werk erg goed door to-do’s op te schrijven in notitieboekjes. Deze leukerds zijn te koop bij HEMA.*

Wellicht kan je hier goed mee omgaan en werk je het beste door datgene op te pakken wat op dat moment jouw aandacht vraagt. Ikzelf heb wel echt een planning nodig. Voor mij werkt een zogenaamde ‘halve’ planning het beste: ik kies ervoor om maar enkele dingen per dag te plannen. Mijn ervaring is namelijk dat er altijd wel wat tussen komt. Door een halve planning te maken, blijft er ook ruimte voor de onverwachte dingen en zorgt die ruimte ervoor dat ik tegen het einde van een dag toch tevreden kan zijn met wat ik heb kunnen doen.

weekplanner

Bij HEMA* kan je ook deze leuke weekplanners*kopen!

 

4. …doen of laten gaan?

Er zijn dingen die je wellicht al heel lang had willen doen. Ze blijven echter maar op een to-do lijst staan en eigenlijk kom je er nooit aan toe. Mijn vraag is: is dit erg? Misschien geeft het juist ruimte zodra je het definitief van je to-do lijst schrapt. Om dingen gedaan te krijgen, geldt één hele simpele, maar ook belangrijke regel: je moet gewoon beginnen met ze te gaan doen. Vaak wordt hierdoor vanzelf duidelijk wat voor jou belangrijk is en wat niet. Datgene wat je aandacht geeft, zal namelijk meer van jouw tijd krijgen dan de dingen die je niet zo belangrijk vindt. Deze tip gaat wat dat betreft ook over focus. Door je te focussen op datgene wat je wilt, zal je meer gericht dingen in gang gaan zetten om je doel te bereiken. Ook zal je hierdoor duidelijker gaan zien welke dingen niet belangrijk voor je zijn.

richting focus doel

Door je te focussen op dat wat je belangrijk vindt om te doen zal je helpen om het ook daadwerkelijk gedaan te krijgen.

5. …keuzes maken?

Ten slotte geef ik je deze belangrijke tip: maak keuzes. Naast alle praktische tips eerder in deze blog, is dit een tip waarvoor je je hersens aan het werk moet gaan zetten. Het is daarbij geen óf óf vraag, zoals de vorige tips dat wel waren, omdat ik ervan overtuigd ben dat keuzes maken iedereen helpt om productiever te kunnen werken. Je kunt nu eenmaal niet alles doen, er zullen altijd dingen blijven liggen, danwel op to-do lijstjes blijven staan. Verdergaand op tip vier zal het je daarom veel tijd opleveren om na te gaan wat voor jou echt belangrijk is en om dan te kiezen wat je wel en wat je niet gaat doen. Door keuzes te maken, zal je productiever worden én zal je daarbij ook tijd over gaan houden voor andere leuke dingen.

werkomgeving bureau

Ook hoe je je werkomgeving inricht is erg belangrijk. Lees hiervoor tip 1!

Sinds ik weet wat echt belangrijk voor mij is, kan ik makkelijker keuzes maken qua waar ik mijn energie aan besteed en waaraan niet meer.

Dit waren mijn tips. Ik ben benieuwd of je er wat aan hebt, of dat jij nog weer andere tips hebt! Laat het weten door een reactie achter te laten onderaan deze blog of via social media.

Wil je deze tips op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

productiever

 

  • dit is een affiliate link. Bedankt voor je support!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.