Reisdilemma: wel of niet van tevoren je overnachting boeken?

Een reisdilemma

Ben jij een ‘ik boek alles van tevoren’ -reiziger, of houdt je het meest van ‘we boeken ergens iets zodra we er zijn’? Het lijken wel twee werelden, deze verschillende soorten reizigers. Of valt dat wel mee? Ikzelf als verknochte ‘ik boek alles van tevoren’-reiziger kan met fascinerende aandacht de verhalen aanhoren van iemand die eerst ergens heen reist en vervolgens pas checkt of er een overnachtingsplek beschikbaar is.

“Niets voor mij! De horror!” zijn dan meestal de woorden die in mijn gedachten rondrennen, terwijl ik nog steeds aandachtig luister.
reizenWant het is echt waar, ik moet er niet aan denken ergens op de bonnefooi naartoe te reizen. Wat mij fascineert is de mate van ontspannenheid waarmee mijn medereiziger, die totaal anders in het leven blijkt te staan, vertelt over ‘op de bonnefooi reizen’. Blijkbaar is het mogelijk om op deze manier ontspannen te reizen.

Na zelf pas weer met een opgelucht gevoel de laptop te hebben afgesloten toen ik echt elke accommodatie voor onze aanstaande vakantie had geboekt, huurauto ook niet te vergeten, heb ik heb het maar eens uiteen gezet: de voor- en nadelen van de beide manieren. Ook kwam ik erachter dat er tussenoplossingen zijn. Dat biedt misschien ook weer nieuwe mogelijkheden om op reis te gaan.
zon vakantie

1. Alles van tevoren boeken

Het grote voordeel van alles van tevoren boeken is dat er weinig kans is dat je bij aankomst voor verrassingen komt te staan. Er is een hotelkamer/airbnb/kampeerplek voor je gereed gemaakt en je kan na de inchecktijd zo neerploffen en je koffers uitpakken. Daarbij heb je tijdens je vakantie meer tijd om je te richten op andere dingen van de reis: waar te gaan eten, welke bezienswaardigheden te gaan bekijken en, vooral tijdens zomerse dagen, waar kunnen we een duik in de zee of in het zwembad nemen? (ook al deze dingen kan je van tevoren uitzoeken, mocht je dat willen).
RhetymnonEen nadeel is dat de accommodatie tegen kan vallen. De plek is afgelegen, of ligt juist aan een ontzettend drukke straat. Die muggenoverlast, daar sprak de advertentie ook niet over en de weersvoorspelling is niet gunstig. Sommige dingen zijn wellicht te verhelpen, soms ook met hulp van de eigenaar van de accommodatie, maar verder moet je er maar het beste van maken.
bonnefooi

2. Op de bonnefooi

Om nog even door te gaan op het zonet genoemde nadeel: hierin zelf kunnen kiezen om dan verder te zoeken, is natuurlijk het ultieme voordeel voor de niet-van-tevoren-boeker. Bij aankomst op bestemming kies je er pas voor of dit ook je bestemming wordt, of dat je er met net zoveel vaart weer weg wilt rijden. Ligt het stadje-aan-zee wel aan zee, maar bovenop een hoge klif? Maakt niet uit, je rijdt gewoon nog even door naar een plaatsje dat lager gelegen ligt en wel een strand heeft. Blijkt bij aankomst de regen net zo hard te stromen als thuis? Geen probleem, stap je gewoon de auto/trein/bus weer in naar verderop. Niet al iets geboekt hebben, geeft een vrijheid waar de niet-boeker heel erg op gesteld is.
reizen bus Wat mij nachtmerries kan bezorgen zijn de nadelen die hieraan hangen. Zo kan het zijn dat de plek waar jij graag wilt overnachten enkel nog plek heeft in een oud viezig hotelletje, dat alle campings vol zijn, want ja, iedereen wil daarheen, en wat doe je dan? Ook dan moet je flexibel genoeg zijn om de knop om te zetten en verder te reizen.

3. De tussenoplossing

Voor sommige nadelen zijn er tegenwoordig tussenoplossingen te bedenken. Zo kan je een boeking van een accommodatie vaak tot op de laatste dag nog annuleren. (let wel goed op de voorwaarden! Soms wordt na een bepaalde datum bij annulering toch een bedrag in rekening gebracht). Dat geeft aan de van-tevoren-boekers de flexibiliteit om bij slecht weer alsnog te annuleren. (Wel pas als ze een andere overnachting elders hebben geboekt overigens) en de niet-van-tevoren boekers kunnen deze oplossing gebruiken indien hun reisgenoten dit van het eisen, maar met de wetenschap in hun achterhoofd dat de boeking eventueel toch nog geannuleerd kan worden.
strand zeeEen andere tussenoplossing is dat je de risico’s gaat spreiden. Boek een paar nachten van je reis de ene accommodatie en voor de overige nachten een andere. Zo kan je het treffen qua ene locatie en nog iets meer met de ander. Ook kan de eerste locatie natuurlijk leuker blijken dan de tweede…

Uiteindelijk is het een kwestie van doen wat bij je past. Ga je het meest ontspannen op reis op de bonnefooi, of wanneer alles vastligt? Heb jij voor- of nadelen ervaren welke nog niet in deze blog genoemd zijn? Laat het weten in een reactie hieronder. In ieder geval een fijne vakantie gewenst!
reisdilemma

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.